Jubileumjaar 2014
Het Geldrops Mannenkoor bestaat dit jaar 40 jaar. Reden genoeg om het koor een aantal keren in 2014 te presenteren voor de bevolking van Geldrop-Mierlo. Het Geldrops Mannenkoor zal daarom in mei een H. Mis opluisteren in de kerk van Zesgehuchten/Geldrop en in de St. Lucia kerk te Mierlo. In november vindt het jubileumconcert plaats.
Historie
Het Geldrops Mannenkoor is een voortzetting van het Zesgehuchten Mannenkoor. Dat koor, opgericht eind jaren veertig, was in de wijde omgeving bekend als een uitstekend koor. In de topjaren bestond het koor uit ruim zestig mannen. Het koor stond onder leiding van de heer Piet Hillenaar, een self-made musicus met een grote reputatie. Het koor kreeg echter te maken met een sterke leegloop. Verhuizingen en vergrijzing waren hiervan de grote oorzaken. Uiteindelijk bestond het koor nog maar uit een vijftiental actieve zangers. Te weinig om goed en gezellig te kunnen zingen in een mannenkoor.
Het toenmalige bestuur onder leiding van voorzitter Frits Burgers beraadde zich op de situatie en is in 1972/1973 gesprekken aangegaan met de besturen van de kerkkoren van Geldrop-centrum en Geldrop/Zesgehuchten. Die gesprekken resulteerden in eerste instantie in een gezamenlijk project van de zangers van de drie koren. In de Franse jumelagegemeente van Geldrop, St. Cyr, werd een H.Mis opgeluisterd waarbij het koor begeleid werd door een strijkersgroep uit St. Cyr. Dat dit geen eenvoudige klus was valt te begrijpen. Immers het repeteren met de groep uit St. Cyr, nabij Parijs, was onmogelijk. Door middel van het uitwisselen van cassettebandjes werd dit probleem echter opgelost. Het optreden werd een groot succes en werd herhaald in Geldrop.
Het zingen in zo’n grote groep mannen werd door iedereen als heel inspirerend ervaren. Daarom werd besloten tot een oprichtingsbijeenkomst van het Geldrops Mannenkoor.
Deze bijeenkomst, die muzikaal werd opgeluisterd door het Veldhovens Mannenkoor werd druk bezocht. Uiteindelijk meldde zich een vijftigtal potentiële leden voor het nieuwe koor.
Op 1 maart 1974 was het Geldrops Mannenkoor geboren.
Concerten
Het Geldrops Mannenkoor trad vanaf het begin veelvuldig naar buiten. In de beginjaren was dat veelal in bejaardenhuizen. Maar toch werd er na het eerste jaar al een opname gemaakt in de Philipsstudio te Eindhoven. Het tot dan toe ingestudeerd repertoire werd op een cassettebandje gezet. Dit bandje werd de scheidende eerste voorzitter van het koor, Frits Burgers aangeboden.
Het eerste optreden in de nieuwe uniformen vond plaats in de Stadsschouwburg te Eindhoven. In samenwerking met De Toonkunst werd een concert gegeven. De nieuwe uniformen waren nogal afwijkend van de toen gebruikelijke zwarte uniformen bij de koren. In de bruine colberts en de beige broeken viel het Geldrops Mannenkoor op.
Het koor trad in deze beginjaren ook op in Dendermonde, de Geldropse zustergemeente in België. In de ijzige kou, op Driekoningen, werd ook een concert buiten op de kiosk op de markt van Dendermonde gegeven. De na afloop aangeboden glühwein smaakte daarna des te meer.
Het concert in de H. Brigidakerk in Geldrop samen het Utrechts Byzantijns Koor werd vooraf met spanning tegemoet gezien. Zeker omdat een aantal liederen uit de Russische Orthodoxe Ritus op het programma stond, bij uitstek het repertoire van het Utrechts Byzantijns Koor. Het werd een groot succes.
In de voorbije veertig jaar heeft het Geldrops Mannenkoor een drietal themaconcerten uitgevoerd. Twee stonden geheel in het teken van één componist. Van achtereenvolgens Franz Schubert en Felix Mendelssohn Bartholdy werd in samenwerking met solisten een concert uitgevoerd, dat geheel in het teken van hun muziek stond. Vrij recent vond het derde themaconcert. In samenwerking met Gemengde Zangvereniging Melodia werd een operaconcert gegeven. Een overvolle zaal kon volop genieten van prachtige operaliederen.
Het zilveren jubileum van het Geldrops Mannenkoor werd gevierd met de uitvoering van de mis van A.Lotti. Deze vierstemmige á cappela mis voor mannenkoor werd uitgevoerd tijdens de H.Mis in H.Maria en Brigidakerk te Zesgehuchten/Geldrop. Tevens werd er in dat jaar een jubileumconcert verzorgd in de centrum-kerk te Geldrop. Hieraan werd medewerking verleend door “een oude bekende” van het koor: Het Utrecht Byzantijns Koor.
In de rij van optredens dient zeker ook vermeld te worden de medewerking die het Geldrops Mannenkoor verleende aan “De eerste Geldropse Revue” van regisseur Rob van Otterdijk. Ieder avond een optreden en dat een week lang was een bijzondere ervaring voor de leden van het koor.
Dirigenten
Deze veelheid en verscheidenheid van optredens waren alleen maar mogelijk doordat het koor steeds weer kon beschikken over een zeer muzikale dirigent, die daarnaast erg gevoel voor de vereniging had.
Het Geldrops Mannenkoor stond bij de oprichting uiteraard onder leiding van de heer Piet Hillenaar. Geen onbekende voor de meeste leden. Immers naast dirigentschap van het Zesgehuchtens Mannenkoor had hij ook de muzikale leiding van de kerkkoren op Zesgehuchten en in Geldrop-Centrum. Onder zijn bezielende leiding werd een compleet nieuw programma ingestudeerd, deels gebaseerd op het traditionele mannenkoor repertoire maar ook met een groot aantal nieuwe nummers. Bij zijn afscheid, een afscheid van zowel het Geldrops Mannenkoor, als het Dameskoor Zesgehuchten en het Kerkkoor Zesgehuchten werd hij terecht gehuldigd en geroemd. Hij ontving daarbij ook een zeer terechte Koninklijke Onderscheiding.
Piet Hillenaar werd opgevolgd door Reinout Godschalks. Een jonge dirigent, die fris nieuw repertoire met het koor instudeerde. In de beginperiode was dat best lastig: immers het merendeel van de zangers had nooit of vrijwel nooit onder een andere dirigent gezongen. In 1989 werd Reinout opgevolgd door Jan Berkers die 25 jaar dirigent zou blijven. Onder zijn bezielende leiding werd het koor een homogeen en zuiver zingend gezelschap. Met name de oude componisten en dan in het bijzonder Schubert hadden zijn duidelijke voorkeur. Na Jan Berkers nam Antoine Kop de muzikale leiding over. In de nu bijna twee jaar dat hij het koor dirigeert is al duidelijk te merken waar zijn muzikale afkomst ligt: bij de opera. Hij werkt met name aan de volheid en klankkleur van de koorzang.
Jubileumjaar
In dit jubileum jaar zal het koor onder leiding van Antoine Kop op 18 en 25 mei de “Deutsche Messe” van Franz Schubert uitvoeren tijdens de H.Mis in de kerken van respectievelijk Zesgehuchten en de parochiekerk van Mierlo. Het is een driestemmige bewerking van de hand van de dirigent met begeleiding van een blazersensemble. Op 4 mei tijdens de Dodenherdenking op het oorlogskerkhof te Mierlo zal het koor aanwezig zijn.
In een geheel andere omgeving, namelijk “het open podium” van het jubilerende Muziekkorps Euphonia zal het koor te beluisteren zijn op zaterdag 5 juli met een zeer afwisselend programma.
Na de vakantie gaat het koor hard aan de slag voor de afwerking van de nummers die op het jubileumconcert te beluisteren zullen zijn. Dit jubileumconcert zal plaats vinden in de Kasteelhoeve te Geldrop op 15 november.
Als afsluiting van dit jaar staat het Kerstconcert in de kerk van Zesgehuchten op het programma.
Het Geldrops Mannenkoor heeft dit jubileumjaar de slogan meegegeven:
“We are happy with twenty eight, but… 40 members will be great” Deze slogan is door de dirigent op muziek gezet. Het resultaat hiervan zal het komende jaar zeker een aantal keren te beluisteren zijn. Maar is nu al te beluisteren op de web-site van het koor op:
www.geldropsmannenkoor.nl/jubileum. Hierop vindt U ook alle informatie over dit, voor het koor, bijzondere jaar.
Uiteraard roepen we alle mannen van Geldrop op om er aan mee te werken dat onze slogan bewaarheid wordt.
Kom vrijblijvend eens op onze repetitie op donderdagavond vanaf 20.15u. in het Gemeenschapshuis Zesgehuchten, adres: Papenvoort 1.